Har du sagt tissekone til dit barn i dag?

(Børnebøger gør det nemlig ikke)

Uge SEX er i fuld gang og for tusindevis af lærere, skolebørn og unge står der seksualundervisning på skemaet. 

Men der er nogle, der tror at det kun er relevant for de store børn og unge at tale om seksualitet, køn og krop. Så sent som i morges hørte jeg radioværter på P3 grine af tanken om seksualundervisning til børn.  

Jeg er helt uenig: Et afslappet, sundt og positivt forhold til krop, køn og grænser starter i vuggestuen!

Ligesom med alt muligt andet så skal grundstenene til en sund seksualitet lægges i barndommen. Vi kan tage sprog som eksempel: Allerede i vuggestuen arbejder pædagoger med sprogstimulering. Vi ved, hvor vigtigt det er at tale med børn, også før de selv får sprog. Pædagoger laver sanglege, rim og remser med de mindste børn, arbejder med visuel sprogstimulering og meget andet for at børnene skridt for skridt kan opbygge fx ordforråd og kommunikationsstrategier.

På samme måde skal vi lære børn fra de er helt små at blive fortrolige med kroppen, at kunne sige til og fra, håndtere konflikter og kommunikere med vennerne på gode måder.

Det er nogle af de grundsten, de skal bygge videre på, når de bliver større og skal til at navigere i pubertet, forelskelser og seksuelle relationer.

En af de byggesten er at have et sprog for kroppen. HELE kroppen! 

Men det er som om der er visse kropsdele, som vi voksne er lidt tilbageholdende med at tale om med børn.

Det er illustreret så fint i den her børnebog, som jeg fandt i mine børns bogreol:

Find én fejl i denne børnebog om kroppen..

For der er altså noget, der mangler her! På illustrationen går vi fra bryst, over mave til knæ, og springer lige så ubemærket over noget, som de fleste børn ellers synes er ret så interessant:

TISSEKONEN og TISSEMANDEN!

Bogen illustrerer det tabu om børns kønsdele, som er med til at gi et famlende og mangelfuldt sprog for krop og seksualitet for både børn og voksne. ”Dernede” er for eksempel et udbredt, men ret upræcist udtryk. 

Det er vigtigt at vi voksne – både omsorgspersoner og professionelle- ikke er bange for at sætte ord på børns kønsdele. For på samme måde, som de skal lære navne og funktioner for næse, tæer og navle, så skal børn bruge viden og ord for deres kønsdele, så de kan (og tør) fortælle hvor det klør, svier eller kilder.

Der kan være mange overvejelser om hvilke ord man så skal bruge. En kollega inspirerede mig for nylig til det kønsneutrale TISSETØJ eller bare TISSER. De ord synes jeg er gode, fordi de kan rumme alle børn, både binære, ikke-binære, cis-og transkønnede. Til gengæld siger alle de ord, der begynder med tis, jo kun noget om den del af organet som kan tisse, og ikke noget om alt det andet sjove. KILDEPIGEN og KILDEDRENGEN er et andet bud, som en ven delte forleden. 

Man kan jo gøre sig sine egne overvejelser, og vælge de ord, som man er mest komfortabel med.

Jeg tror i alle fald at mange voksne har brug for at øve sig på at sætte ord på de kønsdele. For mange af os er lidt generte.

Jeg arbejdede for nylig i en vuggestue. Her gjorde jeg nærmest en dyd ud af at sige TISSEKONE og TISSEMAND, så mange gange om dagen jeg kunne komme til det: ”Her er papir til at tørre TISSEKONEN”, ”Så vasker vi lige numsen, og TISSEMANDEN…”. 

Jeg må indrømme, at jeg nogle gange var lidt tilbageholdende med at gøre det, hvis der var nogle voksne, jeg ikke kendte så godt, der lyttede med. Og jeg følte også jeg skulle forklare overfor mine kollegaer, hvorfor jeg gjorde det. For ikke at virke.. forkert.

Derfor er min opfordring: få taget snakken i vuggestuer, børnehaver og skoler: hvordan forholder vi os til børns køn, krop og seksualitet.

Og har vi husket at sige TISSEKONE til vores børn i dag?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: